15.12.14

El COiP de l’Olivereta celebra un acte de memòria històrica sobre la revolució portuguesa
El passat divendres 12 de Desembre al Casal Obrer i Popular “Francesc Santacatalina” varem gaudir de l’acte: “A 40 anys de a revolució dels clavells: Quan la classe obrera portuguesa arraconà la burgesia i els terratinents”.
L’acte va consistir en una xerrada-debat en un format molt participatiu on els membres de l’assemblea del Casal Pepa Gea i Ulises Benito explicaren com es va desenvolupar aquell temps esperançador i convuls de la historia portuguesa. Els assistents varem poder conèixer amb detall la poc coneguda història d’aquella situació revolucionària, més enllà del conte de fades oficial que glorifica als militars del MFA. Pepa, testimoni directe del procés, ens va contar com varen ser les masses obreres i camperoles les que varen fer fora la policia feixista de Salazar i es varen col·lectivitzar les fàbriques i els camps, així com el desencís amb els partits pretesament revolucionaris (PCP i PS) més alineats amb els interessos de la burgesia (amb qui compartien el govern) que per les demandes del poble organitzat. La xerrada va concloure amb un intens debat sobre les formes d’organització revolucionàries.

Finalment van sonar les cançons de la revolució com “Grândola, Vila morena” i els assistents varen gaudir d’un sopar de pa i porta, acompanyat de vinho verde de Minho, vi d’Oporto i un sorttit de coques i dolços cassolans a benefici del Casal.